Kettészakadt a magyar futball

Elképesztő a kontraszt az NB I nyitányának nézőszáma és az Európa-bajnokságon látott magyar szurkolói felvonulás között. Több magyar volt Marseille-ben, vagy Lyonban, mint a teljes élvonalbeli első fordulóban. Alig több, mint fele annyian voltak az első fordulóban, mint az Izland elleni válogatott találkozón, mint az NB I-ben. Kettészakadt a magyar futball. Valószínűleg hosszú ideig így is lesz ez. 

Kevesebben voltak az NB I nyitó fordulójában a lelátókon, mint Marseille-ben, vagy Lyonban a válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein.

16.248-an gondolták úgy a mögöttünk hagyott hétvégén, hogy élvonalbeli mérkőzést választanak szórakozásul szombat, vagy vasárnap délután. Átlagosan ez azt jelenti, 2.708 drukker volt jelen egy-egy meccsen.

Fotó: Réti Zsolt

Marseille-ben a becslések szerint 30 ezer, Lyonban pedig a számítások szerint 27 ezer honfitársunk volt ott a válogatott EB-csoportmeccsén.

Óriási a kontraszt, ami sok mindenre felhívja a figyelmet.

Először is arra, hogy elveszett a szurkolók közül 14 ezer. Hogy ők miért nem voltak most ott a bajnoki meccsek valamelyikén azt nem tudni. Persze az világos, hogy nem volt a pályán Dzsudzsák Balázs, vagy éppen Szalai Ádám, így kevésbé volt vonzó a találkozó. Ráadásul az eső is esett.

A szurkolók létszáma azt is mutatja – és talán ez a legfontosabb –, hogy a futballunk véglegesen két részre szakadt. Van a válogatott, amit mindenki szeret és van az NB I, amivel meg csak kevesek foglalkoznak. Egyszerűen nem vonzó... És ennek csak egyik oka az, hogy szurkolói regisztrálni, sőt néha szkennelni is kell. Az sem segít, hogy több csapat albérletben rendezi a "hazai" meccseit. Soha annyi stadion nem épült még egyszerre, mint most és ennek rövid távon az a hozadéka, hogy a drukkerek otthon maradnak.

És azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az NB I nem az EB. Félő, hogy a labdarúgásunk kettészakadásán nem is nagyon lehet már segíteni. Ahhoz, hogy ne legyen ilyen tág az olló – és ne táguljon tovább – klubsikerek kellenek. Elnézve az Európa-liga és a Bajnokok Ligája selejtezőit ettől még messze állunk. 

https://nb1.blogstar.hu/./pages/nb1/contents/blog/28702/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?