Mitől szárnyal a Vasas?

Kecskés István

Sok mindenre gondoltam a bajnoki rajt előtt, de bevallom arra nem, hogy a Vasas megnyeri az első három mérkőzését és hibátlan mérleggel áll majd a második helyen. Az angyalföldiek az előző szezon végén majdnem kiestek, most meg már sokan az angol Leicester City-hez hasonlítják a piros-kék csapatot. Mi lehet a titok?

A Vasas sorsolása nem volt a legkönnyebb, hiszen az MTK-val, a Debrecennel és a Videotonnal találkoztak eddig, vagyis azzal a három csapattal, amely indult az Európa-ligában. Innen nézve a piros-kékek végképp nem voltak esélyesei a mérkőzéseknek, hiszen három náluk jobbnak tartott csapattal találkoztak. Ehhez képest mindhárom meccsüket megnyerték. 

Még azt sem mondhatjuk, hogy sztárok igazoltak volna a Vasashoz a nyári szünetben, hiszen a Felix Burmeister,  Gergye Dániel, Manjrekar James, Király Botond, Vaskó Tamás, Mahir Saglik, Vukasin Polekszics névsorból csak az utóbbi három tekinthető hazai szinten ismert játékosnak. Az is tény, hogy meghatározó futballista nem is távozott a csapattól. 

Vagyis külső szemlélőként még érthetetlenebb, hogy miként tudta megnyerni az első három meccsét a sokak által lesajnált csapat. 

A titok nyitja valószínűleg Michael Oenning vezetőedző személye. A német szakember nem várja el a játékosoktól, hogy a fülükön táncoltassák a labdát, pusztán azt kéri tőlük, amit tudnak. Az együttes taktikáját nagyon kitalálta a vezetőedző és nem a saját elképzeléseit akarja ráeröltetni a gárdára, hanem a meglévő kerethez igazította a hadrendet és a taktikát. 

A sikerhez az is kell, hogy a Vasas kezdője állandó. Az angyalföldiek mindhárom fordulóban ugyanazzal a kezdővel álltak fel. Még akkor sem nyúlt bele a kezdőbe a német, amikor a csereként beálló Vaskó Tamás két gólt fejelt. A védő hiába szerzett döntő érdemeket a Debrecen elleni győzelemben, a Videoton ellen a kispadon kezdett – mint az előző mérkőzéseken.

A csapat nagyon veszélyes a szögletek és a szabadrúgások után. A Videoton és a Debrecen elleni meccseken két-két ilyen szituáció után esett angyalföldi gól. Ez pedig azt mutatja, hogy Oenning nagy hangsúlyt fektet ezekre, ami érthető, hiszen támadó szempontból ez az egyik legegyszerűbb gólszerzési forma – úgyis belehibáznak a védők. 

Persze azt, hogy egy csapat háromból három meccset megnyer az elején nem kell túlreagálni, de emlékszünk még arra, hogy egy évvel ezelőtt Angliában a Leicester City-re is mindenki legyintett, amikor hirtelen, megelőzve a nagy klubokat, élre állt a Premier League-ben, mondván úgyis kifullad majd a csapat és szépen visszacsúszik a középmezőnybe. 

Szóval jó lesz figyelni a Vasasra, mert nagy lendülettel kezdett, s miközben a Videoton, a DVSC és az MTK csak bukdácsol veretlenül áll a második helyen. Vélhetően, hosszútávon a Ferencvárossal azért nem tudja felvenni a versenyt – mondják erre sokan –, de ez az állítás a Leicester City és a Manchester City összevetésében is elhangzott néhányszor az elmúlt egy évben. Aztán mi lett a vége...?

És még egy dolgot nem szabad elfelejteni. A Vasasnak jelenleg ugyanannyi pontja van, mint a Ferencvárosnak, öttel előzi a Debrecent és nyolccal a Videotont, valamint az MTK-t. Különösen utóbbi tetemes előny. 

Címkék: Vasas
https://nb1.blogstar.hu/./pages/nb1/contents/blog/29103/pics/lead_800x600.jpg
Vasas
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?