Stadler és a pusztába állított stadionja

Kecskés István

A Stadler Alapítvány megvette az akasztói stadiont, így az ismét Stadler József tulajdonába került, vagyis a vállalkozó akár újra dédelgetheti a futballról szőtt álmait.

A sportlétesítmény ugyanolyan hányatott sorsú volt, mint a megálmodója. Az első meccset még 1995. március 4-én rendezték Akasztón, akkor a Parmalat – a mai Videoton – volt a vendég, gól nem született. Az utolsó találkozót pedig 2002. április 6-án fújták le, de akkor már nem létezett Stadler József csapata, a Dunaferr volt a bérlő, s a Ferencvárost fogadta a pusztában.

Én emiatt a stadion miatt ültem évekig börtönben.

Stadler József, Blikk, 2017. 04. 15.

Sokan úgy vélik, hogy ha annak idején, a juhászból lett nagyvállalkozó, majd futballklub és stadiontulajdonos Stadler nem vág bele ebbe a beruházásba, akkor sosem került börtönbe, mert ezzel hívta fel magára a figyelmet és talán ekkor szúrt szemet az többeknek, hogy mekkora céget is üzemeltet. Ráadásul Stadler első lebukása idején sokan azt hangoztatták, hogy maga a stadion is áfacsalásból épült, vagyis a közvagyonból. Ma már persze mondhatnánk, hogy a vállalkozó megelőzte a korát, de ugye akkor még nem létezett a látványsportágak támogatására létrehozott TAO-program. Vélhetően Stadler József a jelenlegi törvényi szabályozások között egy 100 ezres arénát építene az Alföld közepén.

A 15 évvel ezelőtt lejátszott utolsó meccs óta a stadion története komoly fordulatokat vett, kezdve attól, hogy 1999-ben Stadler még a magáénak tekintette, de már akkor is téma volt, hogy lefoglalják. Amikor a vállalkozó megbukott, s a cége adótartozása, mindennel együtt hétmilliárd forintra rúgott, akkor az adóhatóság rátette a kezét a létesítményre, több alkalommal megpróbálta elárvereztetni, de sosem járt sikerrel. Majd nem is olyan régen megjelent az interneten egy hirdetés, amelyben 220 millió forintért árulták – a hülyének is megéri.

Nagyon remélem és bízom abban, hogy van egy olyan bank, vagy vállalkozó, akinek ez megér ennyit, és aki életem utolsó nagy álmának megvalósításában segít.

Stadler József, Blikk, 2017. 04. 17. 

Persze korábban volt ez drágább is, mert például 2009-ben még 350 millió volt az eladási ár, pedig már akkor is komoly bajok voltak vele. Megesett például, hogy állatokat hajtottak a pályára, mert így egy körben megoldották a fűnyírást és a trágyázást is. Amúgy emellett csak a parlagfű irtására és a stadion őrzésére költöttek.

Az elmúlt években napvilágot látott képekből egyetlen dolog világos: a létesítmény jelen pillanatban egyetlen dologra biztosan nem alkalmas: nem lehet benne meccset rendezni. Azt hagyjuk is, hogy megfelel-e az NB I-es előírásoknak, de nincs benne eredményjelző, hiányos az épület – no nemcsak azért, mert ellopták a Stadler József által vett Utolsó vacsora című festményt, aminek a vállalkozó annak idején ügyesen visszaigényelte az áfáját, s ez  már csak azért is problémás, mert Leonardo da Vinci alkotása ugye egészen máshol van –, mert egészen sok mindent elloptak már belőle.

Profi futballt többé nem játszanak ebben a stadionban, hiszen ahhoz rengeteg pénz kellene!

Stadler József, Blikk, 2017. 04. 17. 

Stadler egy ideje már a létesítmény lakója, s ez most hivatalosan is az övé lett. Innen nézve elképzelhetetlen, hogy a stadionban valaha is komoly meccset rendezzenek. 

(Fptók: Blikk, Magyar Narancs)

https://nb1.blogstar.hu/./pages/nb1/contents/blog/37229/pics/lead_800x600.jpg
Akasztó,stadion,Stadler József
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?