Olajozott Vidi FC

Kecskés István

Biztos volt, hogy a szívükhöz kapnak a fehérvári futball rajongói, amikor kiderült, hogy a csapatukat már nem Videotonnak, hanem MOL Vidi FC-nek hívják.

Biztos volt és nem is kellett csalódni. Robbant az internet. 

Kicsit nézzünk vissza a múltba, mert volt már név bőven.

A klubot 1941-ben Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven alapították, majd 1950-ben Vadásztölténygyári Vasas néven futott az egyesület. Aztám volt VT Vasas, majd Székesfehérvári VT Vasas és 1961-ben let Videoton SC és maradt is egészen 1990-ig. 

Aztán 1991-től jött a névkáosz, sorrendben: Videoton-Waltham, Parmalat FC, Fehérvár 96 PFC, majd 1997-ben Videoton FC Fehérvár. Aztán 2005-ben a csődközelbe került klubot elhagyta a Videoton és maradt az FC Fehérvár név, ami 2009-ig élt és aztán jött a mostanáig érvényes Videoton FC. 

Most meg MOL Vidi FC. Teljes néven Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan működő Részvénytársaság Vidi Futball Club. Vélhetően így soem nevezik majd a csapatot. 

Szóval a balhé, a morgás biztos volt, hiszen a csapat neve legalább olyan érzékeny pont, mint a címere – utóbbiról az újpestiek tudnának mesélni. Ugyanakkor ez nem olyan lépés volt, mint a Megyeri úti, amikor egyszercsak valaki úgy döntött, hogy eldobja az évszázados hagyományokat és lábbal tiporja a klub jelképeit. A Videoton esetében ugye ilyen komoly történelemről nem beszélhetünk, másrészt pedig a fehérvári klub mögött évek óta ott áll a MOL és Hernádi Zsolt vezérigazgató nem csak nézőként járt a Sóstói stadionba (vagy éppen a felújítás alatt Felcsútra). 

A Videoton három bajnoki címéhez biztosított gazdasági háttér természetesen Garancsi István tulajdonosnak köszönhető, de nagyon sokat tett az anyagiakért MOL is, amely érthetően szeretne minél inkább megjelenni a Vidi hétköznapjaiban is. Pláne most, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében vesz részt a piros-kék együttes. És éppen ez a lényeg most. 

Komoly tervekhez komoly pénz kell. A Vidi bizonyította az elmúlt években, hogy képes megújulni és eredményt elérni, de ehhez kellett a MOL támogatása is. Nyolc éve állnak a csapat mögött főszponzorként, és belföldön komoly sikereket értünk el. De mi többet szeretnénk.

– nyilatkozta Garancsi István a vidi.hu-n, a névváltozás bejelentésekor. 

Amellett, hogy megértem a tulajdonost, aki több támogatást akar és a szponzort is, amelyik további szolgáltatásokat kér a pénzéért félek attól, hogy a MOL Vidi FC nem lesz sikeres a Bajnokok Ligájában idén. Mert ez azért nem úgy megy, hogy van pénz, jönnek a sztárok és nyer a csapat, vagy legalábbis a legritkább esetben szokott ez így előfordulni. 

Persze a szurkolók most haragszanak. Sosem nevezik majd MOL Vidi FC-nek a csapatukat. Nekik Vidi, vagy Videoton marad. Az ember a szerelmét becézi. Vélhetően Garancsi István sem várja a drukkerektől a rigmusokat, amelyekben benne van a főszponzor neve – persze kap majd ilyeneket, de leginkább az ellenfelek fanatikusaitól –, neki a lényeg az, hogy a médiában milyen néven szerepel a csapata.

És ez is fontos dolog: a csapata. Az övé. Azt csinál vele, amit akar. Nyilván a szurkolókért van a klub, Garancsi meg a Vidiért. Egyszer megmentette a teljes csődtől és azóta három bajnoki címet nyert vele azóta. Szóval hagyjuk meg a tulajnak a döntés jogát és lehetőségét. Már csak azért is, mert a Videotonból – legyen bármi a neve – nem fog megélni. 

Szóval biztos volt a szurkolói balhé. Meg az is biztos, hogy ha a Vidi a BL-be jut és/vagy esetleg bajnok lesz újra, akkor a drukkerek nem tüntetnek majd. 

https://nb1.blogstar.hu/./pages/nb1/contents/blog/55001/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?